Tamaryndowiec indyjski (Tamarindus indica) znany również jako tamarynd lub powidlnik indyjski jest zimozielonym drzewem, w warunkach naturalnych osiąga do 20m. Pochodzi z wschodniej Afryki.
Liście tamaryndowca są parzysto pierzaste, obupłciowe pachnące kwiaty zebrane w grona, owoce w postaci dość dużych strąków.
Tamaryndowiec można rozmnażać wegetatywnie, wtedy owocuje po 3-4 talach. W przypadku rozmnażania z nasion owoce pojawiają się po 6-8 latach.
Uprawa: Tamarynd lubi stanowiska słoneczne, jest odporny na wiatr. Wymaga umiarkowanego podlewanie, nie znosi przelania. Jest dość odporny na suszę, ale wtedy zrzuca liście. Dorosłe rośliny znoszą temperaturę do -2 stopni.
Rozmnażanie z nasion: W strąkach tamaryndowca znajduje się 5-10 twardych czarnych nasion. Przed wysiewem nasiona należy moczyć aby spęczniały.
Mój tamaryndowiec to młoda roślina, która wykiełkowała w lecie 2012. U mnie jest od niedawna. Tak wygląda dziś:
Właśnie wydłubałam nasiona ze strąków i zamierzam je zasadzić.
Ile czasu powinny się moczyć? Czy potem wsadzić je do ziemi, czy na ligninę, zanim wykiełkuje?
Nie mam własnych doświadczeni z kiełkującym tamaryndowcem, tę roślinę którą mam dostałam jak miała niecały rok.