Guawa zwana inaczej gruszlą jabłkową jest wiecznie zielonym drzewem. W warunkach naturalnych wyrasta do 10 metrów. Pochodzi z tropikalnych i subtropikalnych regionów Ameryki.
Uprawa W lecie guawę należy obficie podlewać i nawozić. W zimie mniej podlewamy, ale trzeba dbać, aby ziemia całkowicie nie wyschła. Wytrzymuje mrozy do -3 stopni, ale zimą nie powinna przebywać w temperaturze niższej niż 10-15 stopni. Może się zdarzyć, że wczesną wiosną zrzuci wszystkie liście, ale od razu w tych samych miejscach zaczyna odrastać nowe. Raz w roku należy roślinę przesadzać. Z własnych doświadczeń wynika, że gruszla jest bardzo wrażliwa na za małą doniczkę. Przestaje wtedy rosnąć, a liście jeśli się pojawiają, to są małe.
Rozmnażanie z pestki W smacznych owocach znajdują się liczne jasne i twarde pestki. Po oczyszczeniu pestki wkładamy do wody o temperaturze około 50°C na 20 minut. Później przekładamy po kilka do doniczek i przykrywamy około centymetrową warstwą ziemi. Doniczki odstawiamy w ciepłe miejsce o temperaturze 20-25°C. Ziemia powinna być stale wilgotna. Gruszla rośnie szybko. Młode rośliny powinny mieć temperaturę nie niższą niż 18°C.