Granatowiec – uprawa

Granatowiec jest drzewem lub krzewem osiągającym 3-5 metrów wysokości, odmiana karłowata osiąga do 1,5m.

Uprawa: Granatom najlepiej służą ziemie żyzne. Lubia jasne i ciepłe stanowiska. U mnie granatowiec stoi na wschodnim parapecie i w godzinach porannych ma dużo bezpośredniego słońca. Nawozić najlepiej co 2 tygodnie wieloskładnikowymi nawozami w płynie lub stosując nawozy w formie pałeczek wolno uwalniających składniki odżywcze. Granaty wymagają umiarkowanego podlewania, lepiej znoszą krótkotrwałe przesuszenie niż przelanie. Jednak w czasie intensywnego wzrostu potrzebują dużo wody.  Lubią częste wietrzenie i świeże powietrze.

W okresie letnim można wystawić rośliny na zewnątrz, może to jednak spowodować ataki szkodników, najczęściej mszyc, które bardzo lubią granaty.

W zimie granaty powinny przejść okres spoczynku. Pod koniec września przestajemy roślinę nawozić, ograniczamy też podlewanie. W tym czasie podlewamy minimalnie, tak aby bryła korzeniowa całkowicie nie wyschła. Najlepiej zapewnić temperaturę około 10-15st. W marcu można przenieść granaty w cieplejsze miejsce i znów rozpocząć obfitsze podlewanie i nawożenie.

Rozmnażanie: Granaty można rozmnażać z pestek owoców dostępnych w naszych sklepach. Nasiona z owoców należy najpierw pozostawić na 2 dni w otulinach a następnie oczyścić i wysiać. Można stosować stratyfikację w 15st przez 30 dni. Do kiełkowania potrzebna jest wysoka temperatura około 25st.
Roślinę można też rozmnażać przez ukorzenianie z zielonych gałązek.

Skomentuj gosia88_88 Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *