Kaki się ładnie rozwijają, ta większa z głównego pędu wypuściła 3 nowe gałązki, a na mniejszej główny stożek wzrostu się zatrzymał.

Nashi wygląda dobrze i zdrowo. Pojawiają się kolejne liście. Małe listki na początku mają odcień czerwony, po rozwinięciu przebarwiają się na zielono.

Trzem rosilnkom w jednej doniczce zrobiło się za ciasno, więc zostały przesadzone około 11.06. Na zdjęciu widać największą z rozsadzonych, stoi na wschodnim oknie i szybko rośnie. Pozostałe z rozszadzonych stoją na balkonie i rosną wolniej.

Tamarilla ciągle rosną szybko. Teraz największa ma 50cm wysokości, a liście mają maksymalnie 28cm długości.
Niektóre liście tych największych roślinek zrobiły się dość grube i mięsiste. Te tamarilla do tej pory stały w nasłonecznionym miejscu na parapetach. Jedna roślinka zmieniła kolor, stała się mniej zielona, bardziej żółta. Możliwe, że to z powodu nadmiaru słońca.

Uprawa melona pepino

Melon pepino inaczej zwany melonem gruszkowatym jest rośliną krzewiastą uprawianą przede wszystkim w Boliwii, Ekwadorze i Nowej Zelandii. Roślina pepino osiąga do około 1m wysokości. Naturalnie jest to wieloletni krzew, ale w warunkach uprawy domowej przeważnie jednoroczny.
Owoce są smaczne, lekko słodkie, jak na melony stosunkowo małe, zawierają dość mało pestek. Najczęściej żółte i żółto-brązowe.
Melon pepino
Uprawa Pepino uprawia się podobnie jak pomidory. Gleba powinna być lekka, dobrze napowietrzona i ciągle wilgotna. Roślina w czasie wegetacji powinna być nawożona raz w tygodniu. W czasie lata może zostać wystawiona na zewnątrz, ale nie znosi temperatur poniżej 5°C, więc zimować musi w wystarczająco ciepłym miejscu. Jednak należy roślinie zapewnić zimowy spoczynek. Pepino najlepiej rozmnażać przez obcinanie fragmentów starej rośliny i ukorzeniając je. Rozmnażać najlepiej w lutym-marcu.
Rozmnażanie z pestki Rozmnażanie z pestki też jest możliwe, jednak wtedy roślina może być gorszej jakości.
Pestki należy wyjąć z owocu, dokładnie oczyścić w letniej wodzie i włożyć do ziemi. Już po kilku dniach może się rozpocząć kiełkowanie.
Dużo ciekawych informacji o doświadczeniach z pepino można znaleźć tutaj.